Ciasto kruche z malinami i delikatną pianką (KGW Dobrzynianki)

Pyszne kruche ciasto z delikatną pianką, które KGW Dobrzynianki lubią sporządzać najbardziej ze wszystkich słodyczy. W wykonaniu Gospodyni Agnieszki smakuje obłędnie. Chętnie podzielimy się przepisem:

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy masło, siekamy szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier i szybko zagniatamy (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Następnie dzielimy na 2 części- około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33×20 cm smarujemy masłem, wkładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g.)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmnażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej, nie przerywając ubijania.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy i układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko mieszamy z pianą. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%).

Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30-40 minut. Wyjmujemy, studzimy, oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto choć banalnie proste i tanie jest przepyszne i nawet najbardziej wymagający koneser słodkości ulegnie pokusie, by skosztować kawałek delikatnej pianki z malinami.

Życzymy smacznego!

Podstrona KGW Dobrzynianki