Pierogi Podlaskie (KGW „Wierzbowy Zakątek” w Nowych Osinach)

Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
- 2 kg ziemniaków ścieramy na tarce
- 2 cebule
- 500 gram wędzonego boczku
- sól i pieprz do smaku
- ziele angielskie- 1/2 opakowania (zmielonego)
Przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy sól, stopniowo dolewamy wody, robimy gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut aby „odpoczęło”.
Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy. Wrzucamy starte ziemniaki i smażymy aż będą szkliste. Dodajemy pokrojony boczek i zioła do smaku.
Ciasto dzielimy na części. Rozwałkowujemy jedną cząstkę na cienki placek, wykrawamy koła. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy.
Gotujemy na osolonym wrzątku ok. 5 min aż wypłyną na powierzchnie wody.
Smacznego!