Pierogi Podlaskie (KGW „Wierzbowy Zakątek” w Nowych Osinach)

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody

Farsz:

  • 2 kg ziemniaków ścieramy na tarce
  • 2 cebule
  • 500 gram wędzonego boczku
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele angielskie- 1/2 opakowania (zmielonego)

Przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy sól, stopniowo dolewamy wody, robimy gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut aby „odpoczęło”.

Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy. Wrzucamy starte ziemniaki i smażymy aż będą szkliste. Dodajemy pokrojony boczek i zioła do smaku.

Ciasto dzielimy na części. Rozwałkowujemy jedną cząstkę na cienki placek, wykrawamy koła. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy.

Gotujemy na osolonym wrzątku ok. 5 min aż wypłyną na powierzchnie wody.

Smacznego!

Podstrona KGW „Wierzbowy Zakątek” w Nowych Osinach