Chleb na zakwasie z ziarnami (KGW Nart)
Składniki 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej miód woda sól zakwas- 4 łyżki 1,5 szklanki ziaren Wszystkie składniki połączyć, włożyć do blaszki i zostawić na noc. Piec ok. 1,5 godz. Podstrona KGW Nart
Składniki 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej miód woda sól zakwas- 4 łyżki 1,5 szklanki ziaren Wszystkie składniki połączyć, włożyć do blaszki i zostawić na noc. Piec ok. 1,5 godz. Podstrona KGW Nart
Składniki: 200 g białej fasoli 2 duże cebule 6 łyżek oleju roślinnego 1 średnie jabłko łyżeczka majeranku pół łyżeczki soli spora szczypta pieprzu Wykonanie: Namoczyć fasolę na około 10 godzin. Następnie ugotuj fasolę do miękkości i ugnieć. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodaj starte na grubych oczkach jabłko. Całość smaż […]
Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi. Farsz: płucka wieprzowe lub wołowe 600 g 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka liść laurowy- 2 szt. ziele angielskie- 3 kulki pieprz czarny- 1 łyżka 2 łyżki masła 2 jajka 2 łyżki majeranku sól pieprz Wykonanie: Z płucek usuwamy wszystkie tłuszcze, zgrubienia i chrząstki. Dokładnie myjemy, […]
Pyszne kruche ciasto z delikatną pianką, które KGW Dobrzynianki lubią sporządzać najbardziej ze wszystkich słodyczy. W wykonaniu Gospodyni Agnieszki smakuje obłędnie. Chętnie podzielimy się przepisem: Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę i proszek do […]
Ciasto: 3 szklanki mąki łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody Farsz: 2 kg ziemniaków ścieramy na tarce 2 cebule 500 gram wędzonego boczku sól i pieprz do smaku ziele angielskie- 1/2 opakowania (zmielonego) Przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy sól, stopniowo dolewamy wody, robimy gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut aby „odpoczęło”. Cebulę siekamy w […]
Składniki: 500 g kaszy gryczanej białej 3 szklanki wody 3 łyżeczki soli Wykonanie: Kaszę opłukaną zalać wodą. Odstawić na 12 godzin. Zamieszać i znów na 12 godzin. Następnie rozdrabniamy blenderem. Dodajemy sól i wlewamy do blaszki. Wstawiamy blaszkę do zimnego piekarnika na 12 godzin. Pieczenie: Piekarnik 190-200 stopni. Piec około godzinę. Podstrona KGW Moczydła
Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi. Farsz: 4 buraki 200 g sera feta 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka otartej skórki z cytryny garść posiekanych pistacji 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki łyżka listków tymianku sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy lub pieczemy w piekarniku (w folii aluminiowej około 60 minut w 180 stopniach) […]