Pierogi z buraczkami i fetą (KGW „Wólczanki” w Wólce Czarnińskiej)

Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi.
Farsz:
- 4 buraki
- 200 g sera feta
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- garść posiekanych pistacji
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
- łyżka listków tymianku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Buraki myjemy i gotujemy lub pieczemy w piekarniku (w folii aluminiowej około 60 minut w 180 stopniach) do miękkości. Po wystudzeniu odbieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg. uznania. Mieszamy i gotowe!
Odkrawamy odpowiednią porcję ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek. Z ciasta szklanką wycinamy koła. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszy i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia.