Pierogi z buraczkami i fetą (KGW „Wólczanki” w Wólce Czarnińskiej)

Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi.

Farsz:

  • 4 buraki
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • garść posiekanych pistacji
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
  • łyżka listków tymianku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Buraki myjemy i gotujemy lub pieczemy w piekarniku (w folii aluminiowej około 60 minut w 180 stopniach) do miękkości. Po wystudzeniu odbieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg. uznania. Mieszamy i gotowe!

Odkrawamy odpowiednią porcję ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek. Z ciasta szklanką wycinamy koła. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszy i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Podstrona KGW „Wólczanki” w Wólce Czarnińskiej