Pierogi z płuckami wieprzowymi (KGW „Wólczanki” w Wólce Czarnińskiej)

Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi.
Farsz:
- płucka wieprzowe lub wołowe 600 g
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- liść laurowy- 2 szt.
- ziele angielskie- 3 kulki
- pieprz czarny- 1 łyżka
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Z płucek usuwamy wszystkie tłuszcze, zgrubienia i chrząstki. Dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę, ziele, kulki pieprzu i liść laurowy. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dodajemy rozgnieciony czosnek. Ugotowane i przestudzone mięso dzielimy na drobnych oczkach razem z cebulą i warzywami z gotowania. Dodajemy majeranek oraz sól, pieprz raz jajka. Dokładnie mieszamy. Pamiętajmy o tym, aby farsz był pikantny więc nie żałujmy do niego pieprzu. Odkrawamy odpowiednią porcję ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką lub ringlem wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy porcję nadzienia i zlepiamy brzegi. Wolno gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy ze skwarkami lub zrumienioną cebulką.